Kolejnymi immunostymulatorami istotnymi w zwiększaniu odporności naturalnie są witaminy, między innymi witamina A. Pełni ona istotną funkcję w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu immunologicznego takich jak: limfocyty, monocyty i neutrofile. Badania naukowe dowodzą, iż podawana w dużych ilościach dzieciom skutkowała zwiększeniem się liczby komórek układu odpornościowego. Produktami bogatymi w witaminę A są głównie artykuły pochodzenia zwierzęcego, m.in. podroby (1,5 mg/100 g), jaja, masło, sery dojrzewające oraz niektóre gatunki ryb morskich (0,15–1,5 mg/100 g). Prowitamina A czyli beta-karoten również pozostaje nie bez znaczenia. Ma on silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że gdy podczas procesów metabolicznych zachodzących w naszych komórkach powstaną reaktywne formy tlenu, cząsteczka beta-karotenu zneutralizuje je. To istotna funkcja, ponieważ taka reaktywna forma tlenu jest silnie mutagenna i chętna do przyłączania się do innych cząsteczek, między innymi do DNA. Taki stan rzeczy może skutkować nakładającymi się mutacjami, w efekcie których powstają np. komórki nowotworowe, dlatego antyoksydanty odgrywają piekielnie ważną rolę w codziennej diecie. Beta-karoten występuje głównie w marchwi (10 mg/100 g), szpinaku, natce pietruszki, botwinie, czerwonej papryce (3–5 mg/100 g), a także brzoskwiniach (0,6 mg/100 g) i morelach (1,5 mg/100 g).