Jakie jeszcze informacje znajdziesz pod hasłem cytrusy właściwości? Błonnik. Błonnik to coś, czego nie potrafimy strawić, stąd może rodzić się pytanie – to po co właściwie go spożywać? Otóż błonnik działa jak szczotka, która oczyszcza jelito grube z odpadów, pomaga szybciej przepływać treści pokarmowej przez układ trawienny. Jelito grube, w którego świetle obecny jest błonnik, kurczy mięśniówkę i wykonuje ruchy perystaltyczne częściej. Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy nadaje wody i objętości dla stolca zmniejszając ryzyko zaparć, ten drugi natomiast zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi, a ponadto regularnie dostarczany może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi. Obecność dużej ilości błonnika rozpuszczalnego w miąższu to kolejna z właściwości zdrowotnych cytrusów, które warto znać. Cytrusy są wyjątkowe z tego względu, że w porównaniu z innymi owocami i warzywami, mają wyższy stosunek błonnika rozpuszczalnego do błonnika nierozpuszczalnego. A szczególnie bogate w rozpuszczalny błonnik są pomarańcze.