Grejpfrut i przyjaciele, czyli jakie właściwości mają cytrusy i czym się różnią

Cytrusy oprócz tego, że gaszą pragnienie w upalne dni, są naprawdę dobre dla zdrowia. Powszechnie wiadomo, że cytrusy i produkty cytrusowe to bogate źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz ogólnego dobrostanu żywieniowego. Coraz częściej mówi się o ich udziale w zmniejszaniu ryzyka wielu chorób przewlekłych. Ta klasa owoców obejmuje: cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty i wiele innych odmian jak na przykład mandarynki. Jakie właściwości mają cytrusy, jedne z najlepszych dla organizmu owoców na świecie? Poniżej znajdziesz kilka z nich.
Właściwości cytrusów - najważniejsze informacje
Cytrusy są bogate w witaminy
Jakie witaminy są w cytrusach? Cytrusy są bogate przede wszystkim w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i odpowiada za zdrowy wygląd skóry.
Ponadto są źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu czy flawonoidów.
Flawonoidy to substancje odpowiedzialne za zabarwienie roślin, ale posiadają tą pożyteczną dla naszych organizmów właściwość, iż mają działanie przeciwutleniające. Co to oznacza? Oznacza to, że mają zdolność do neutralizowania niekorzystnych wolnych rodników, powstających codziennie w milionach naszych komórek podczas różnorodnych reakcji chemicznych, zachodzących z udziałem tlenu. Starzenie się organizmu jest między innymi efektem zmniejszonej zdolności neutralizowania wolnych rodników przez organizm. Mechanizmy zwalczające wolne rodniki działają z wiekiem słabiej, wskutek czego tworzą one większe spustoszenie w organizmie, zaburzając pracę narządów.
Cytrusy są źródłem błonnika
Jakie jeszcze informacje znajdziesz pod hasłem cytrusy właściwości? Błonnik. Błonnik to coś, czego nie potrafimy strawić, stąd może rodzić się pytanie – to po co właściwie go spożywać? Otóż błonnik działa jak szczotka, która oczyszcza jelito grube z odpadów, pomaga szybciej przepływać treści pokarmowej przez układ trawienny. Jelito grube, w którego świetle obecny jest błonnik, kurczy mięśniówkę i wykonuje ruchy perystaltyczne częściej. Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy nadaje wody i objętości dla stolca zmniejszając ryzyko zaparć, ten drugi natomiast zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi, a ponadto regularnie dostarczany może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi. Obecność dużej ilości błonnika rozpuszczalnego w miąższu to kolejna z właściwości zdrowotnych cytrusów, które warto znać. Cytrusy są wyjątkowe z tego względu, że w porównaniu z innymi owocami i warzywami, mają wyższy stosunek błonnika rozpuszczalnego do błonnika nierozpuszczalnego. A szczególnie bogate w rozpuszczalny błonnik są pomarańcze.
Cytrusy mają mało kalorii
Jeżeli należysz do osób liczących kalorie, owoce cytrusowe są dobrym wyborem. Mają mało kalorii, a zawarta w nich woda i błonnik pomagają Ci się napełnić.
Jedna średniej wielkości pomarańcza zawiera ok.150 kcal natomiast średniej wielkości grejpfrut zawiera 115 kcal.
Jeżeli pragniesz zejść na wadze i odżywiać się zdrowo warto pomyśleć o cytrusach w codziennym jadłospisie, mając na względzie ich właściwości zmniejszające zły cholesterol (frakcja LDL). I to nie jedyne prozdrowotne właściwości grejpfruta i innych cytrusów: mając taką wiedzę, stworzyliśmy nasz Citrosept Slim.
Cytrusy a zdrowie, czyli czy warto jeść kwaśne?
Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem cytrusów są wyraźne. Owoce cytrusowe to bogata w składniki odżywcze żywność, która może być dobrym źródłem węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i minerałów. Pamiętaj, aby stawiać na całe owoce, rzadziej soki. Soki, szczególnie te kartonowe, często zawierają dodatki w postaci cukru, który w nadmiernej ilości jest szkodliwy dla zdrowia.
Zobacz inne artykuły!

Dlaczego chorujemy? Czyli co się dzieje w organizmie gdy złapiemy przeziębienie
Dlaczego chorujemy? Czyli co się dzieje w organizmie gdy złapiemy przeziębienie Katar, kichanie, zatkany nos, ból gardła i złe samopoczucie- objawy, które są dobrze znane

Co może obniżać odporność?
Co może obniżać odporność? Niska odporność to przypadłość, która może przysporzyć nam dużo frustracji i zmęczenia. Częste chorowanie może wynikać z zaburzeń odporności, które mogą

Grejpfrut i przyjaciele, czyli jakie właściwości mają cytrusy i czym się różnią
Grejpfrut i przyjaciele, czyli jakie właściwości mają cytrusy i czym się różnią Cytrusy oprócz tego, że gaszą pragnienie w upalne dni, są naprawdę dobre dla

Od czego zależy poziom odporności? Fakty i mity cz.1: dieta i sen
Od czego zależy poziom odporności? Fakty i mity cz.1: dieta i sen Twój układ odpornościowy jest jak Twój rodzic – chce, abyś był zdrowy i

Sztuczne suplementy a naturalne źródła witaminy C – co wybrać?
Sztuczne suplementy a naturalne źródła witaminy C – co wybrać? Witamina C jest niezbędnym składnikiem diety, który od zarania dziejów był dostarczany poprzez dietę, głównie

Stres a odporność
Stres a odporność. Zestresowany? A może przygnębiony? Nie dziw się, jeśli często bywasz przeziębiony. Stres jest szerokim pojęciem, które obejmuje trudne okoliczności (czyli stresory) i