Grejpfrut Wszechmocny
Krótka historia grejpfruta
Historia i pochodzenie grejpfruta nie są dokładnie znane. Najprawdopodobniej owoc ten jest krzyżówką pompeli z pomarańczą słodką. W XVII wieku kapitan James Shaddock sprowadził grejpfruty z Polinezji na Barbados. Obecna nazwa pochodzi od angielskich słów „grape” czyli grono oraz „fruit” czyli owoc – ma to związek z faktem, że owoce te rosną w kiściach przypominających winogrona.
Grejpfruty uprawiane są w strefie podzwrotnikowej. Drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość od 6 do 15 metrów i dają owoce kuliste osiągające średnicę około 15 centymetrów.
Ciekawostki
- Grejpfruty (Citrus paradisi) powinny być nieodłączną częścią diety każdego człowieka. Posiadają bardzo wiele korzystnych i ważnych dla zdrowia właściwości.
- Dawniej grejpfruty nazywane były shaddockami. Nazwa ta pochodziła od nazwiska kapitana Jamesa Shaddocka, który sprowadził i zadomowił grejpfruty na wyspie Barbados.
- Obecna nazwa grejpfruta w terminologi łacińskiej to Citrus paradisi, co oznacza rajski owoc.
- Nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym. Sok z tych owoców ma wpływ na wchłanianie pewnych grup leków, może więc wzmacniać lub osłabiać ich działanie. W celu uniknięcia interakcji najlepiej robić nawet kilkugodzinną przerwę pomiędzy zażyciem leku a spożyciem grejpfruta lub soku grejpfrutowego.
- Dawniej wyciąg z grejpfruta był stosowany przez rolników do ochrony drewnianych narzędzi przed pleśnią.
- Do potraw zawierających cytrusy warto dodać odrobinę masła lub oliwy. Dzięki takiemu dodatkowi tłuszczu organizm lepiej wchłania zawarte w owocach substancje odżywcze.
- Już 150 gramowy grejpfrut pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę C i beta-karoten na najbliższe 24 godziny. Warto spożywać chociaż jeden owoc dziennie – ma to pozytywny wpływ na odporność organizmu. A średnia waga owocu grejpfruta to ok. 200-500 g.
- Za gorzki smak grejpfruta odpowiada naryngenina.
- Za najzdrowszą odmianę grejpfruta uważa się grejpfruta czerwonego. Mają one więcej zdrowych przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów.
- Ekstrakt z grejpfruta jest wytwarzany przemysłowo i pozyskiwany z pulpy grejpfrutowej. Uzyskiwany jest przez przetwarzanie pestek, miąższu i białych części grejpfruta. Ten materiał jest doskonałym źródłem związków polifenolowych, takich jak naryngenina.
[Slider "0" not found]