W Polsce najobfitszym źródłem witaminy C jest dzika róża oraz czarna i czerwona porzeczka. Innymi produktami obfitującymi w kwas askorbinowy jest: nać pietruszki, kapusta, truskawki, pomidory, papryka czy jarmuż. Ziemniak, czyli jeden z najpopularniejszych gości polskich talerzy, również zawiera witaminę C, zawartość ta jest jednak niewielka (jesienią 40mg a wiosną 8 mg). Dodatkowo ziemniaki obrabiane są termicznie co zmniejsza zawartość tego antyoksydantu. Niemniej jednak w okresie jesienno-zimowym, ziemniaki wraz z kapustą kiszoną są jednym z głównych źródeł witaminy C podczas gdy podaż świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Kapusta kiszona zawiera 40 mg witaminy C w 100 gramach produktu. Jeżeli stawiasz na witaminę C pochodzenia naturalnego, musisz mieć na uwadze, że również długie przechowywanie warzyw i owoców oraz przetworów, zwłaszcza w nieodpowiednich warunkach, prowadzi do szybkiej utraty tej witaminy.